BiHSvijet

Strani Mediji:Trampovo predsedavanje moglo bi značiti stvaranje nove zemlje u Evropi

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jasno je svoje planove iznio u intervjuu srpskoj televiziji TV Prva kada je rekao da planira proglasiti nezavisnost od Bosne i Hercegovine ukoliko Tramp pobijedi na predstojećim predsjedničkim izborima.

Republika Srpska je jedan od dva politička entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu nakon Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je uspostavljen nestabilan mir između država nakon brutalnog rata koji je izazvao više od 100.000 mrtvih, javio je Asošijeted pres.

Dodik, koji je vodio Republiku Srpsku od 2006. godine, dovodio je u pitanje jedinstvo država i često je hvalio svoje planove za nezavisnost.
On je najavio slične planove uoči Trumpove kampanje 2016. godine u kojoj je bivši predsjednik trijumfirao nad kandidatom demokrata Hillary Clinton. Međutim, Dodikovi planovi su se promijenili zbog nedostatka podrške njegovih kolega.

“Kada je Donald Tramp pobijedio u Americi, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske”, rekao je Dodik u intervjuu za TV Prva. “Onda su se neki oko mene uplašili, a ja to nisam uradio. Moram da kažem da danas žalim što nisam. Ali da Tramp ponovo pobedi, mislim da ne bih oklevao.”

Dodikovi postupci u prošlosti izazvali su kritike i pravne posljedice, kao što su sankcije SAD-a 2022. godine nakon što je navodno prekršio Dejtonski sporazum. Administracija predsjednika Joea Bidena optužila je Dodika da se godinama zalagao za odvajanje bosanskih Srba, pri čemu je ta autonomija bila jedan od ključnih faktora za početak rata.

Tokom ljeta, lider Republike Srpske potpisao je zakon kojim se zanemaruju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, navodi se u izvještaju pravnog lista Jurist. Dodik se suočio sa optužnicom Tužilaštva BiH za tu akciju nakon što je odbio da poništi zakon.

Dodik je u više navrata spominjao Bosnu kao “državu koja propada”, dok se zalagao za nezavisnost svoje zemlje. Ako Trump pobijedi na izborima 2024., to bi Dodiku moglo dati povjerenje da zvanično proglasi nezavisnost.

Trump nije dao izjavu povodom Dodikove najave i nije dao nikakve naznake da li će podržati nezavisnost zemlje.

Newsweek se e-poštom obratio Trumpovoj kampanji i uredima vlade Bosne i Hercegovine za komentar.

Prema anketama, Trump, koji se suočava s nekoliko vlastitih optužnica, favoriziran je kandidat GOP-a za izbore 2024. On vodi na predizborima GOP-a sa 54 posto, prema nacionalnom prosjeku anketa FiveThirtyEight, dok je guverner Floride Ron DeSantis drugi sa 17 posto, a bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley treća sa 16 posto.

Međutim, ako Trump pobijedi na predizborima, i dalje će se suočiti s izazovnim protivnikom u predsjedniku Joeu Bidenu, koji je nedavno vratio prednost u odnosu na Trumpa u hipotetičkom meču između dva kandidata 2024. godine, prema anketi Morning Consult prošle sedmice.

Međutim, najnovije ankete FiveThirtyEight-a pokazuju da Trump vodi Bidena prema dvije ankete HarrisX-a sprovedene krajem novembra za 7 posto i 5 posto, dok Bajden vodi Trumpa u anketi YouGov-a od 25. do 27. novembra za 2 posto.

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button